קבלת החלטות בקונצנזוס
איך לקבל החלטות ביחד
התפרסם בעבר בגיליון 48 של עלון "לזוז", באפריל 2009
מאת: ארי מנור, מנכ"ל ZOOZ
כמנהלים, אתם נדרשים מעת לעת לקבל החלטות חשובות וגורליות. לדוגמא - החלטה על אסטרטגיה חדשה או על מהלך עסקי נועז. אם תקבלו החלטה כזאת לבד, האחריות לתוצאות תיפול עליכם בלבד. גם אם תקבלו החלטה כזאת בהצבעה בצוות, כשהרוב קובע מה עושים, לא כולם יסכימו עם החלטת הרוב. המיעוט המתנגד עשוי לנסות להכשיל את יישום ההחלטה, על מנת להוכיח את צדקתו. איך אפשר בכל זאת לשלב בקבלת ההחלטה גם את המתנגדים לה? על מנת לגרום גם למתנגדים לקבל על ההחלטה אחריות מלאה, ולרתום את הצוות כולו ליישומה, מומלץ להשתמש במנגנון של קבלת החלטות בקונצנזוס.
איך מחליטים החלטת קונצנזוס? בעקבות דיון באפשרויות השונות, כל משתתף מצביע על האפשרות המועדפת עליו. לאחר מכן, מציגים את האפשרות המובילה, שזכתה לרוב הקולות, ושואלים: האם מישהו רוצה להטיל וטו על כיוון זה?". בשלב זה חשוב להדגיש, מצד אחד - את הזכות הלגיטימית של כל משתתף להטיל וטו על החלטה, ומצד שני - את האחריות של המשתתפים להטיל וטו בזהירות ורק במקרים בהם הם באמת מאמינים שזה הכרחי, ושהתקדמות עם דעת הרוב תוביל לאסון.
בהמשך, כל משתתף יכול להטיל וטו ולמנוע את קבלת ההחלטה. ברור לכולם, שאם הם ינצלו יותר מידי את זכות הוטו, לא ניתן יהיה להתקדם. דווקא בגלל שניתנה למתנגדים זכות וטו, דווקא בגלל שניתנו להם כוח ושליטה, הם יימנעו על-פי-רוב ממשחקי כוחות, ויעדיפו ברוב המקרים לקבל את דעת הרוב ולהתקדם עם הצוות. אחרי שהתקבלה החלטה בדרך זו, קל יותר להוביל את יישומה, ורבים הסיכויים שכל המשתתפים ישתדלו לקדם אותה.
פיתוח מנהלים
מעוניינים בסדנאות פיתוח מנהלים או בייעוץ ארגוני?
צרו איתנו קשר: 09-9585085, [email protected].
מידע משלים
- מאמר נוסף על קבלת החלטות
- מידע על סדנת קבלת החלטות בשילוב משחקי חשיבה (עמ' 14 בחוברת PDF)
- מידע על סדנאות ניהול נוספות של ZOOZ
- פיתוח מנהלים - מאגר מאמרים ומידע משלים
- פיתוח ארגוני - מאגר מאמרים ומידע משלים
- עלון תזזית - לעוסקים במשאבי אנוש, פיתוח ארגוני והדרכה