If you can't read this, an online version is available here

מופק על ידי ZOOZ-ON ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

      | גיליון מס. 32 |

שלום!

אנו שמחים לשלוח אליכם את הגיליון החדש של זוזון.
העלון נשלח כשרות חינם לאלפי עצמאים ובעלי עסקים קטנים בישראל,
מתפרסם אחת לחודש עם מדורים מתחלפים, ואינו מכיל פרסומות.

השתדלנו לקצר, מתוך הנחה שזמנכם יקר והמלאכה מרובה.
למעוניינים בהרחבות הוספנו קישורים למאמרים ולמידע רלוונטי.
אנו מקווים כי תמצאו את העלון שימושי. נשמח לקבל תגובות והצעות.

קריאה מהנה!
אורלי אדלר-ניזרי, מנהלת ZOOZon

ספרות מקצועית

ספר שמומלץ לבעלי עסקים לקרוא

צעד קטן לשינוי גדול / ד"ר רוברט מאורר / הוצאת אגם

מנהיגות

 

התפרסם במגזין TheMarker, אוגוסט 2007, בטור "תולעת ספרי ניהול"
את הטור כותב ארי מנור, מנכ"ל ZOOZ

 

מהי הדרך הטובה ביותר לחולל שינוי גדול ומהותי בהתנהגות שלנו? אבולוציה או רבולוציה? שינויים קטנטנים לאורך זמן או שינוי מהיר וקיצוני? קָאיזֵן, שיטת הצעדים הקטנים לשיפור מתמיד, מצדדת באפשרות הראשונה. על פי שיטה זו, שינוי גדול צפוי לעורר התנגדות גדולה, ולכן עדיף להתחיל בקטן.

שיטת הקָאיזֵן (kaizen) מוכרת לנו אולי בהקשר תעשייתי. השיטה יושמה לראשונה, ובהצלחה מרובה, דווקא בארה"ב, בעת המרוץ להתחמשות במהלך מלחמת העולם השנייה. היפנים, שהפסידו במלחמה זו לארה"ב, רכשו כבוד רב לאמריקאים שניצחו אותם. לכן, כשהם החלו לשקם את ארצם מנזקי המלחמה, ולפתח את התשתית התעשייתית שנהרסה כליל ביפן, הם אימצו בחום את שיטת הקָאיזֵן. היפנים עשו זאת בהצלחה רבה עד שברבות הימים הם התעשייה היפנית הפכה למובילה העולמית, וקָאיזֵן נחשבת עד היום כשיטה יפנית לכל דבר.

ספרו של ד"ר רוברט מאורר, "צעד קטן לשינוי גדול", מרחיב את היריעה, ומראה לנו כיצד ניתן להשתמש בקָאיזֵן על מנת לשנות את התנהגותנו האישית, את ההרגלים שלנו, את מעשינו היום-יומיים. המחבר, שהינו רופא במקצועו, סייע למטופליו לעבור לאורח-חיים בריא יותר בעזרת סידרה מדודה של צעדים קטנים וכמעט בלתי מורגשים. כך לדוגמא, במקום לדרוש ממטופלת הסובלת מהשמנת יתר לבצע התעמלות אירובית יומית במשך חצי שעה, ד"ר מאורר העדיף להטיל עליה מטלה קלה יותר. בתור התחלה, הוא ביקש ממנה לבצע הליכה יומית במשך דקה אחת בלבד (!) תוך צפייה בטלוויזיה. זו הייתה מטלה קלה ולא מאיימת, ולכן המטופלת הצליחה לעמוד בה, ובדרך זו גם השתפרה תחושת המסוגלות שלה. לאט לאט, תוך מספר חודשים, היא ביצעה מטלות קשות וארוכות יותר, עד שהצליחה לקיים פעילות אירובית מלאה, ושיפרה את בריאותה.

בספר מפורטות שש אסטרטגיות ליישום אישי של קאיזן:

  1. לשאול שאלות קטנות (איזה צעד קטן אפשר לעשות לקראת השגת היעד שלך?).
  2. לחשוב מחשבות קטנות (דמיון מודרך "בקטן": דמיין שאתה מבצע מטלה קטנה אחת בהצלחה, למשל – זורק וקולע לסל).
  3. לבצע פעולות קטנות (כפית קפה פחות בכל יום, על מנת להיגמל מקפה).
  4. לפתור בעיות קטנות (לעצור מתפלחים לרכבת, במקום להתמקד רק בפשיעות חמורות) .
  5. להעניק תגמולים קטנים לעצמך ולאחרים (שתי דקות של עיסוי כף הרגל כתגמול לבן-זוג שלא עישן אחרי הארוחה).
  6. לשים לב לפרטים הקטנים (למשל – חפש סביבך רגעים של שמחה).


הספר "צעד קטן לשינוי גדול" קל לקריאה, ממחיש את האסטרטגיות המוזכרות בו בדוגמאות מאירות עיניים, ובין שורותיו ניכרים החום האנושי ואהבת האדם של המחבר. אפילו הפורמט של הספר, עם עמודים בגודל קטן ויוצא דופן, הוא פורמט ידידותי הממחיש את יתרון הקוטן. תולעת ספרי הניהול נגסה בספר נגיסות קטנות, ונהנתה מאוד. כעת תורכם. דמיינו שאתם אוחזים בספר. קוראים בו עמוד אחד בכל יום. שמים לב לפרטים הקטנים. נהנים. משתנים לאט, אבל בטוח.




בדיקה אלמנטרית

בחן את עצמך ואת העסק שלך

אלמנט המים - המשאב האנושי

לפי תפיסת הניהול התכליתי, קיימים חמישה יסודות המאפשרים פיתוח של עסק מאוזן וצומח.
מדור זה מאפשר לך לבחון את העסק שלך לגבי אלמנט שונה בכל פעם.


האם הינך פועל למען חיזוק המוטיבציה של העובדים שלך?
(סמן את התשובה הנכונה)

כן       חלקית       לא 


מהלקסיקון הסיני:
"אם אתה רוצה משהו לשנה תשקיע באורז...
  אם אתה משהו רוצה ל-10 שנים תשקיע בעצים...
  אם אתה רוצה משהו לכל החיים תשקיע באנשים".

ושוב כהרגלי, אני מסכימה עם הסינים :-)

המשאב האנושי הוא העסק! אם משאב זה אינו מתפקד כראוי, שום עסק לא יכול לפעול ואפילו כזה המושתת על מכונות. ומה לעשות שאנו כבני אדם כל כך שונים זה מזה, הצרכים שלנו כה מגוונים והדרך לספק אותם היא כמעט אינסופית? איך בסיטואציה כזו, יכולים אנו להעניק לכל אחד את התמריצים העשויים לענות על רצונותיו האישיים ביותר (כולל לנו עצמנו)?

על תהיות אלו ניסו לענות חוקרים רבים במהלך 150 השנים האחרונות.

מודלים רבים ומגוונים פותחו. רובם ככולם מנסים לתת מענה גורף ככל האפשר לדרך הנכונה, הטובה והמדויקת ביותר באמצעותה ניתן להעניק לעובדים בעסק/ארגון את "הדבר" אשר ישמר אותם לאורך זמן, מרוצים, שמחים, מאושרים וכפועל יוצא כנותני תפוקות גבוהות ומיטביות?

בין המודלים ניתן למצוא את:
"המודל המדעי" של פרידריק ו' טיילור 1956-1915, אשר הניח כי העובדים מונעים בעיקר מהתמריץ הכלכלי. עורכים חישובי כדאיות, צריכים להכיר היטב את סביבתם ולעבוד בתפקיד המתאים להם, מבחינת היכולות והידע.
תיאורית "שני הגורמים" של פרדריק הרצברג 1959 המבדילה בין גורמים "מניעים" רגשיים של מימוש עצמי והזדהות היוצרים שביעות רצון בעבודה לבין גורמים "משבשים" הקשורים לסביבת העבודה היוצרים חוסר שביעות רצון.
מודל "תיאורית הצרכים" ("מדרג מאסלו") של אברהם מאסלו 1908-1970 , המבחין בחמישה מדרגים בצרכי אנוש, בדרך להגשמה, מהצרכים הבסיסיים ביותר המשותפים לרוב בני האדם אל הרוחניים ביותר שהינם נחלת מעטים בלבד: 1. צרכים פיזיולוגיים. 2. צורכי ביטחון וכלכלה. 3. צורך בהשתייכות זהות ואהבה. 4. הצורך בהערכה חברתית וכבוד. 5. צורכי המימוש העצמי. לפי מודל זה העיקרון המהותי הוא כי, בהינתן תנאים שווים, כל בני האדם שואפים בצורה אינסטינקטיבית להתקדם במעלה הפירמידה.

תיאוריות אלה ורבות אחרות אשר פותחו במהלך השנים, מושתתות על החיפוש המתמיד אחר "האושר", אחר הגורם החמקמק שיגרום לנו ולעובדים שלנו לקום בבוקר ולומר "איזה כיף אני הולך לעבודה".

אך האושר הוא כל כך אינדיווידואלי וכל כך קשה להכניס אותו לתבניות, מודלים, תיאוריות. אז איך בכל זאת אפשר למצוא את הדרך למוטיבציה, שביעות רצון ואושר אישי בעבודה?

וכמו תמיד, לא אשאיר אתכם עם סימן שאלה. בואו נלך שלב אחר שלב ונמצא את הדרך המתאימה לכם כמנהלים!!! ולעובדים שלכם, להגיע לסיפוק המקסימאלי ממקום העבודה:

1. זהו את רמת המוטיבציה של כל עובד ועובד (גם את שלכם). נהוג לחלק את רמת המוטיבציה לשלש - עובדים בעלי מוטיבציה גבוהה - יוזמים, שמחים, עם אנרגיות גבוהות של עשייה. עובדים בעלי מוטיבציה בינונית - עושים את עבודתם נאמנה, בגבולות המוטלים עליהם, מצב רוח סביר, אך אינם מאופיינים ביוזמה, עובדים בעלי מוטיבציה נמוכה - אינם מבצעים עבודתם, מחמיצים פנים ואף נוטים לנסות ולהוליך אחריהם עובדים אחרים.
 

2. זמנו את העובדים לשיחה אישית שמטרותיה:

  • אימות הממצאים שבידכם (זכרו: אנחנו אף פעם לא יודעים באמת מה בליבו ובנפשו של האחר)
  • מציאת תוכנית תמריצים להגברת המוטיבציה או לשימורה לאורך זמן.

  • בניית קווים כלליים לתהליך מימוש התוכנית שנבחרה.
     

3. על מנת לאמת את השערתנו, יש לערוך שיחה ידידותית עם העובד, כאשר בבסיסה נמצא ערך ה"הקשבה", התעניינו בחייו האישיים, בשאיפותיו בחיים ורק בסוף שוחחו על העבודה.

4. הכינו טבלה מסודרת המכילה רשימה מגוונת של אופציות אפשריות להגברת מוטיבציה (תנאים פיזיים טובים יותר, שינוי שכר, גמישות בשעות עבודה, תוכנית העסקה ארוכת טווח, אפשרות קידום, אפשרות לשילוב לימודים וקורסים להעשרה, תנאים סוציאליים משופרים, תיאום ציפיות מחודש, שילוב עבודת צוות, חופשות ועוד…).

5. אפשרו לעובד להנחות אתכם אל עבר הגורמים המניעים אותו לשיפור המוטיבציה, ולמעשה לשאול אותו- "מה לדעתך, מכל הנ"ל, יעשה אותך מאושר בעבודה?" (חובה – לא להיות שיפוטיים ולאפשר לו את ההובלה).

6. בנו ביחד איתו תוכנית, אשר תאפשר לו לחיות בשלום עם מקום עבודתו ובשמחה עם תפקידו. (כמובן, במקביל לצרכים של העסק).

7. אשרו, תקנו, שנו פרטים בתיאום עימו וצאו לדרך תוך מעקב ובקרה אחר התפתחותו האישית של העובד.

פעמים רבות – עצם הפגישה האישית, ההקשבה לצרכים האמיתיים של העובד והאמפטיה, עושים כבר את מרבית העבודה. העובדים הם בני אדם – יחס, הקשבה, אכפתיות, אי שיפוטיות, אי ביקורתיות, הם כמעט כל הסיפור!

לסיוע בהכנת פגישה אישית אפקטיבית עם העובדים, או עם עצמכם... אני כמובן לרשותכם במייל - crm@zooz.co.il או בטלפון - 09-9585085.
 

עוד על הנעת עובדים - כאן.


צהרים

מקום טוב לארוחה עסקית

Tike 

רחוב שנקר 11, הרצליה  | 09-9728191 | מידע נוסף

עיצוב:

אוכל:

שרות:
=מעולה =סביר =גרוע
מה? בר מסעדה תורכי ומרווח עם שירות וקבלת פנים נפלאים.
למה? בגלל האוכל המדהים, הקינוחים המשגעים, והעראק הירוק והקפוא.
העסקית: 3 מנות פתיחה + מנה עיקרית, בימים א'-ה' בין השעות 12:00-16:00.
ראשונות: היצ'לי - כופתאות סולת ממולאות בבשר טלה צנוברים ועשבי תיבול, פאצ'אנגה - מאפה פילו ממולא בירקות בשר מעושן וגבינת מוצרלה, ומבחר סלטים עשיר.
עיקריות: צלעות טלה צלויות על הגריל, נתחי סינטה במרינדה, בייתי קבב - קבב טלה ועשבי תיבול.


מופק ע"י ZOOZ-ON ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

להרשמה לעלון "זוזון" - לחץ כאן.
להסרתכם מרשימת התפוצה לחצו כאן.