if you can't read this, an online version is available here

lazooz

מופק על ידי ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

   | גיליון מספר 03 |

שלום!

אנו שמחים לשלוח אליכם את הגיליון השלישי של לזוז.
העלון נשלח כשרות חינם לאלפי בכירים במשק הישראלי,
מתפרסם אחת לחודשיים, ואינו מכיל פרסומות.

השתדלנו לקצר, מתוך הנחה שזמנכם יקר והמלאכה מרובה.
למעוניינים בהרחבות הוספנו קישורים למאמרים ולמידע רלוונטי.
אנו מקווים כי תמצאו את העלון שימושי. נשמח לקבל תגובות והצעות.

כמנויים על לזוז, אני מזמין אתכם להשתתף בחינם בכנס בנושא חדשנות
אותו מארגן ירחון סטטוס בשיתוף מכללת שנקר, ולצפות בהרצאתי בנושא

"אסטרטגיה של חדשנות ערך" (שנדון במדור "התמקדות" בגיליון 01 של לזוז).

הכנס יערך בחודש הבא (19/7/04) באולם פריים בגן-אורנים. להרשמה מקוונת לחץ כאן.
הזמנות תשלחנה אליכם במהלך השבוע.

 

קריאה מהנה!
ארי מנור, מנכ"ל ZOOZ


פרטים

ראיון עם מנהל בכיר

יפתח ויזל, מנהל מותג FOX MAN, פוקס-ויזל בע"מ

  • מס' עובדים בחברה: 1500
  • מס' עובדים תחת אחריותי הישירה:  10
  • אנחנו מספקים: רשתות הלבשה (נשים, גברים, ילדים, הלבשה תחתונה)
  • אני בתפקיד: 12 שנה, מאז ההקמה. פתחנו חנות אחת ומשם זה התגלגל.
  • אוהב בתפקיד: את היצירה, לבנות קולקציות שלמות, לבנות היצע אופנתי ולראות אותו על מליוני אנשים בישראל בהמשך.
  • הכי קשה בתפקיד: הנסיעות לחו"ל, פרידה מהמשפחה (עכשיו למשל אני צריך לנסוע הרבה להונג-קונג).
  • מטרות שאני רוצה להשיג: במישור העיסקי - לאחר שנהיינו מובילים בישראל, המטרה כעת היא לפתוח חנויות ולהוביל ברחבי העולם. פתחנו 5 חנויות בסינגפור, והיעד הוא 40 נוספות בשנתיים הקרובות. השנה בפראג, בבודפשט, ובנובמבר באוסטרליה. במישור האישי - מה שאני מאחל לעצמי זה בריאות למשפחה, זה הכי חשוב.
  • החזון שלנו: להיות מובילים בכל אשר ניגע בו. זה מה שהחלטנו עוד מהחנות הראשונה. הדרך ליישם זאת היא פרפקציוניזם ומקצועיות, וזה מתבטא בכל מה שעשינו עד היום - אופנה לנשים, גברים, ילדים, הלבשה תחתונה.
  • מוצר מקורי בתחום: כשפתחו את זארה בישראל - כל החנות שלהם היתה בגווני אפור. כשחשבנו איך להגיב, החלטנו שזאת תהייה טעות לחקות אותם. במקום - תפרנו ומכרנו עשרות אלפי גופיות בצבע אפור, שהיוו פריט לבוש משלים להיצע של זארה. חשוב להכיר בחוזקות ובחולשות שלנו כארגון, להגיב בהתאם.
  • מקורות לחדשנות: הקשבה לצרכי הלקוח. ברמה היומיומית מנהלי המותגים, מנהלי הרשתות ומנהלי השיווק שלנו נמצאים ברשתות על בסיס קבוע, בתפקיד של מוכרים ואורזים בחנויות, מידי מספר חודשים, וכך מתקבל משוב ישיר ומיידי מלקוחות. בנוסף, אנחנו מבקרים בהרבה תערוכות בעולם, קוראים מגזינים, רואים הרבה טלוויזייה (MTV).
  • ספר מקצועי מומלץ: אבא עשיר אבא עני (מאת רוברט קיוסאקי, בהוצאת מטר). זה ספר ששולל את החינוך הפיננסי הפורמלי (המקובל), ומסביר איך לתת לכסף לעבוד בשבילך.

 


התמקדות

על פיתוח אסטרטגי הלכה למעשה

על חדשנות ואסטרטגיה

בעוד שאסטרטגיה עסקית (ושיווקית) היא כלי עבודה מקובל ושכיח מאוד (ולמעשה - הכרחי), אסטרטגיה בתחום החדשנות היא פחות נפוצה, ורוב המנהלים הבכירים אינם מודעים לצורך בה. תהליכי החדשנות משולבים אמנם בתוכניות העבודה השנתיות, אך רק בארגונים מעטים ברור לכולם מה מטרות החדשנות, איזה סוגי חדשנות יש לקדם (ואיזה לא!), באיזה יעדים יש לעמוד בתחום החדשנות, וכיצד למדוד זאת. על מנת לפתח אסטרטגיה ברורה ועקבית בתחום החדשנות, יש לבצע דיונים בהשתתפות ההנהלה הבכירה של הארגון, ולענות בין היתר, על השאלות הבאות:

  • איך צריך להתפתח סל המוצרים (או השרותים) שלנו? האם אנחנו רוצים להרחיב אותו (מתאים לחברות בעלות סל מצומצם יחסית למתחרים), או לבצע קניבליזציה למוצרים הקיימים, ולהחליפם בחדשים (מתאים לחברות בעלות הרבה מדי מוצרים, ולמוצרים ממותגים שמתפתחים מדור לדור - כגון מכוניות, תוכנות, וכו'). חשוב להתמקד כאן בגודל הסל שהשוק ומערכת ההפצה יכולים להכיל (לדוגמא  - יצרן ניירות טואלט מוגבל ע"י גודל המדף שהחנות מקצה לו, ובנק מוגבל ע"י כמות תוכניות החיסכון שהיועצים שלו מסוגלים לזכור ולשווק. לעומת זאת, בעל חנות דיסקים וירטואלית, באינטרנט, יכול להציע סל מוצרים כמעט בלתי מוגבל בגודלו).
     
  • איזה סוגי חדשנות אנחנו רוצים להציע? האם אנחנו רוצים לפתח מוצרים (או שרותים) חדשים לארגון (המועתקים ממתחרים)? חדשים למדינה (מיובאים או מועתקים מתערוכות בחו"ל)? חדשים לעולם? האם עלינו להתמקד בשדרוג של מוצרים (אבולוציה) או ביצירת מוצרים מהפכניים וחדשים באמת (רבולוציה)? בדיון זה חשוב להתמקד בהתאמה לאסטרטגיה השיווקית הכוללת של הארגון: ארגון שנוקט באסטרטגיית me too לא ינסה לפתח חידושים עולמיים, בעוד שארגון שמציע מותגים חדשניים ובינלאומיים בהחלט ינסה לעשות זאת. תוצאות דיון זה צריכות להגדיר את תמהיל החדשנות השנתי הרצוי: כמה מוצרים חדשים לעולם, למדינה, ולארגון אנחנו רוצים לפתח השנה. כמה שדרוגים וכמה מהפיכות אנו רוצים להציע בכל שנה.
     
  • מהם היעדים שלנו בתחום החדשנות? אפשרות אחת היא להגדיר את אחוז ההכנסות שיש להשיג ממוצרים חדשים (לדוגמא - בחברת 3M הוחלט שעל 20% מההכנסות לנבוע ממוצרים שפותחו ב-4 השנים האחרונות. בפועל הם מגיעים ל-25%, וצומחים בעקביות שנה אחר שנה). אפשרות אחרת היא להגדיר את כמות המוצרים החדשים שיש לפתח בכל רבעון (זה מתאים לחברות שמפתחות עשרות מוצרים ברבעון, לדוגמא - RubberMade). יש לשים לב להשלכות הנובעות מהצבת יעדים כאלה - האפשרות הראשונה מובילה לארגון "תזזיתי" הממוקד בחדשנות מתמדת, האפשרות השנייה מובילה לארגון "זריז", עם צוותי פיתוח קטנים ומהירים.
     
  • מה התשתית הארגונית שיש להקצות על מנת לעמוד ביעדים שנקבעו? איזה תקציב יש להקצות לנושא החדשנות? האם זה תקציב ריאלי, על מנת לעמוד ביעדים? מי צריך להיות אחראי על נושא החדשנות בארגון? ארגונים מובילים בתחום החדשנות ממנים סמנכ"ל חדשנות, בעל אוריינטצייה שיווקית. איזה ועדות ופורומים יש להקים? מי ימדוד את העמידה ביעדים? איך נעודד את תהליכי החדשנות: פרסים? תגמולים? השתלמויות? ניהול ידע?

לסיכום, על מנת להצטיין בתחום החדשנות, כל ארגון צריך נדרש מידי פעם להתנתק מהעשייה השוטפת (קידום רעיונות כאלה או אחרים), על מנת לקבוע מדיניות ואסטרטגיה עדכנית בתחום החדשנות, ובהמשך להפיץ ולהטמיע את מה שהוחלט ברחבי הארגון.


השכלה

ספר מנהלים שחובה לקרוא

להנהיג את המהפכה

שנות הצמיחה של ג'נרל מוטורס / אלפרד סלון / הוצאת צ'ריקובר

אלפרד סלון, מנכ"ל General Motors, הוביל את החברה בין השנים 1923 ל-1946 מ-12% ל-45% נתח שוק, והפך אותה ליצרן המכוניות המוביל בעולם. הספר האוטוביוגרפי לכאורה שהוא כתב, שנות הצמיחה של ג'נרל מוטורס, מגלה לנו כיצד זה קרה, וחושף בפנינו שורה ארוכה של "ניתוחי מקרים" ולצידם תובנות מאלפות ומפתיעות באקטואליות שלהן בנושאי אסטרטגיה, ארגון, ייצור סדרתי, עיצוב תעשייתי, וראייה פיננסית ומערכתית.

 

בין היתר מפרט הספר איך הצליחה אסטרטגיית ההגוונה של GM, שבשיאה הציעה שישה קווי (ומותגי) מכוניות בתחומי מחיר נבדלים והשכילה לשלב חלקים משותפים למכוניות שונות מאוד זו מזו, להביס מתחרים קשוחים, ובייחוד את חברת פורד (שיצרה דגם יחיד וזול, ומכרה למעלה מ-50% מהמכוניות בשוק בתחילת התקופה המתוארת). אך יותר מכל, זהו ספר המתאר איך ניתן להנהיג ביעילות תאגיד גדול, תוך ביזור של סמכויות לחטיבות התפעוליות בשילוב מנגנוני בקרה של ההנהלה המרכזית. אלפרד סלון, שנחשב לאבי עקרונות הניהול של התאגיד המודרני, פורש בספר זה את העקרונות שפותחו ב-GM, ושאיפשרו למעשה את המהפכה התעשייתית המודרנית, של המאה העשרים.

 

למרות הזמן הרב שעבר מאז נכתב הספר, הוא עדיין מרתק, מלמד, ומעורר השראה - בין היתר בגלל שהוא ממוקד באנשים, מתעד התנהגויות ומאבקים שכיחים בכל ארגון קטן כגדול, וממחיש איך ניתן לפתור קונפליקטים בצורה אנושית ומכובדת. לא פלא שהספר הוא עדיין ספר חובה בפקולטות רבות לניהול, ושביל גייטס ממליץ עליו כ"ספר העסקים האהוב עלי ביותר". הספר תורגם לעברית רק בשנת 2003 (תרגום קולח ומשובח, יש לציין), וכעת גם קוראי עברית יכולים להנות ממנו.

 


התחדשות

שיטות וכלים לניהול תהליכי החדשנות

חלוקה

כלי חשיבה זה, חלוקה, משלים את כלי ההכפלה שנדון בגיליון הקודם: מדובר בתהליך חשיבתי בו מחלקים את מרכיבי ומשאבי המוצר בחלוקה פיזית או מרחבית.

שלבי הפעולה של חלוקה:
1. בשלב הראשון בוחרים מוצר או שרות קיים
2. בשלב השני רושמים מרכיבים ומשאבים הקיימים במוצר או השרות
3. בשלב השלישי מחלקים מרכיב/משאב אחד (למספר חלקים, או באופן חדש במרחב)
4. בשלב הרביעי ממחישים את המוצר/השרות החדש, ומאתרים תועלות

דוגמא 1:

  • מוצר קיים: מקרר
  • מרכיבי המוצר: מקרר, מקפיא, מדפים, דלתות, ידיות, מתקן קוביות קרח, ... 
  • שיפורים שכבר התרחשו:
    • חלוקה פיזית לאיזור שמקרר (4 מעלות) ואיזור שמקפיא (פריזר - מינוס 4 מעלות)
    • מקפיא למטה ומקרר למעלה (חלוקה מרחבית חדשה: נוח, מתכופפים פחות)
  • שיפורים שטרם התרחשו (למיטב ידיעתנו):
    • תאים מבודדים עם דלתות נפרדות, במקרר (חלוקה פיזית: קירור יעיל יותר)
    • מדפים קטנים על דפנות המקרר החיצוניות (חלוקה מרחבית: לתבלינים, וכו')

דוגמא 2:

  • שרות קיים: דואר
  • מרכיבי השרות: דלפק, בולים, חבילות, בנק, דוור, סניף, מעטפות, תיבות דואר, דואר רשום...
  • שיפורים שכבר התרחשו:
    • תור נפרד לדלפקי חבילות ודואר רשום (חלוקה מרחבית: שרות יעיל יותר) 
    • תיבות דואר המפוזרות בכל הארץ  (חלוקה פיזית: רק תיבה במקום סניף שלם)
  • שיפורים שטרם התרחשו (למיטב ידיעתנו):
    • קניית בולים והפקדת מכתבים גם דרך כספומטים (חלוקה פיזית: נוחות ונגישות)
    • דואר רשום Take Away (חלוקה מרחבית: הנמען מגיע לסניף לקחת. כך ניתן לספק דואר רשום במחיר זול יותר, תוך קיזוז עלות החלוקה הידנית ע"י הדוור)

 


המצאה

חידוש עולמי שהפתיע את השוק ואת המתחרים

טלפון עם "לווינים"

פנסוניק, ובעקבותיה חברות נוספות, מציעות מזה כשנה בארה"ב, מערכות טלפון הכוללות מרכזייה אלחוטית (שנראית כמו טלפון רגיל פחות או יותר), אליה ניתן להוסיף עד 8 טלפונים "לווינים". את המרכזייה מחברים לקו הטלפון שבקיר, והיא משדרת בתדירות 2.4Mhz (למרחק של עד 50 מטר!). הטלפונים ה"לוויניים" מקבלים את השיחות באופן אלחוטי ישירות מהמרכזייה, ולכן ה"בסיס" בו מניחים כל "לווין" הינו מטען חשמלי בלבד (ללא צורך בחיבור לקו טלפון בקיר).

מכל טלפון "לוויני" ניתן לחטוף שיחות, להעביר שיחות לטלפונים "לווינים" אחרים ולמרכזייה. לכל "לווין" יש תא קולי נפרד, המאפשר להשמיע הודעת פתיחה, ולשמור ולהעביר הודעות נכנסות (כל התאים הקוליים נשמרים בפועל במרכזייה). זהו פתרון אידיאלי, ובאיכות קול סבירה מאוד, למשרדים קטנים או לבתים פרטיים: חוסך את הצורך בחיווט, ובנוסף זול יחסית למרכזיות רגילות. כיום ניתן לקנות מערכות בסיסיות כאלה בישראל (טכנולוגיית 2.4GHz הותרה לשימוש כאן רק לאחרונה), אך ייתכן שתרצו לרכוש מערכות משוכללות יותר בחו"ל, היודעות לקבל ולנתב 2 או אפילו 4 קווי טלפון (למרכזייה ומשם גם לכל לווין!), או בתדירות גבוהה יותר (5.8GHz, עדיין לא תקני בישראל...). 

 

עקרון החלוקה מודגם היטב בטלפון עם ה"לווינים", שכן רוב המשאבים והתפקודים (חיבור לקו הטלפון, תאים קוליים, ניתוב שיחות, "מוח חכם") הועברו אל המרכזייה, בעוד שהלווינים הינם טלפון אלחוטי פשוט המנהל שיחות עם המרכזייה ודרכה בלבד.

 


עתידנות

רעיונות לחידושים שטרם קרו

רעיונות לחידושים בכרטיסי ביקור 

החידושים להלן פותחו בעזרת כלי חשיבה שונים, וטרם קיימים (למיטב ידיעתנו):

1. כרטיס ביקור אחיד לחברה, המשלב שורות ריקות לרישום ידני של שם, תפקיד, אי-מייל

2. כרטיס ביקור שצורתו מקבילית (ולא מלבן) שיבלוט מערימת כרטיסי ביקור שיגרתיים

3. כרטיס ביקור המתחלק לשניים עם ספח שתופס פחות מקום (המכיל לדוגמא רק שם וטלפון)

4. כרטיס ביקור פרטי ועסקי, מודפסים גב אל גב (וניתנים ללקוחות איתם שומרים על קשר אישי)

5. כרטיס ביקור המעביר את הפרטים שבו באופן אלחוטי ל-Outlook במחשב (ומכיל שבב אלקטרוני)

6. כרטיס ביקור עם שורות להוספת הערות מאחור (לעזור למקבל לזכור פרטים על בעל הכרטיס)

 


תזוזה

מה חדש אצלנו ב-ZOOZ

משחקי חשיבה

עמיר עליון, מנהל תחום ההדרכה שלנו מזה מספר חודשים, הביא עימו ל-ZOOZ תחום הדרכה חדש בו הוא נחשב לאחד המומחים הבולטים בישראל - סדנאות מנהלים המשלבות משחקי חשיבה. מדובר בסדנאות בהם משחקים המשתתפים משחקי לוח ייחודיים, ומתרגלים דרכם עבודת צוות,  חשיבה אסטרטגית, חשיבה טקטית, ועוד, תוך שילוב של למידה חוויתית ותובנות ניהוליות מאלפות.

 

הסדנאות הפנים-ארגוניות שאנו מציעים כעת בתחום זה כוללות סדנא לשיפור תהליכי קבלת החלטות (לבד ובקבוצה), סדנא לשיפור התפקוד בתנאי לחץ מתמשך, ומגוון נושאים נוספים - לרבות סדנאות המפותחות "מאפס", ומותאמות לצרכים ולבקשות הספציפיות שלכם. סדנאות ראשונות מסוג זה יועברו בקרוב בחברת ניאופרם.

 


התייעלות

טיפ לניהול אפקטיבי

Post-it Notes

מדבקיות Post-it הצהובות של חברת 3M נמצאות בשימוש כמעט בכל משרד, ופותחו לפני עשרים וחמש שנה. לפני שנים אחדות, לאור השימוש הגובר במחשב האישי, החליטה 3M לפתח גם "מדבקיות למחשב". התוצאה - תוכנת Post-it Notes, מאפשרת לך להעלות פתקים (צהובים כמובן) ה"צפים" על מסך המחשב, לרשום (או לגזור ולהדביק) בהן תזכורות, לכלול בפתקים קישורים לאינטרנט, תמונות ואפילו צילצול פעמון בשעה הרצוייה (כתזכורת לביצוע משימה), לצרף פתק למסמך (לדוגמא Word) ולהדפיס פתקים לפי הצורך. את גירסת הלייט של התוכנה ניתן להוריד בחינם מאתר 3M, ואנו מוצאים אותה שימושית ונוחה למדי. 

 

גירסאות מתקדמות יותר כוללות אפשרויות ותכונות נוספות. הגירסה הסטנדרטית כוללת בנוסף גם לוח הודעות, חיפוש פתק בעזרת מילות מפתח, שליחת וקבלת פתקים באינטרנט, ניהול רשימת אזעקות, ושימוש בתבניות פתקים קבועות. הגירסה המקצועית כוללת  את כל התכונות שפורטו עד כה, ובנוסף גם אפשרות לפתקיות על המחשב בכתב יד (לשם כך דרוש לוח-כתיבה או עט ייעודיים), המרת כתב היד לטקסט מודפס, והפצה פנים ארגונית של פתקים ברשת LAN.

 

  • להורדה בחינם של גירסת הלייט של Post-it Notes מאתר 3M:  ראה כאן
  • הסיפור של מדבקיות Post-it: מופיע כאן

חשיפה

פרסומת יצירתית והלוגיקה שמאחוריה

הקצנת תוצאה

אחד היתרונות של שימוש בתבניות לוגיות ליצירת פרסומות הוא שניתן להשתמש באותה תבנית לוגית שוב ושוב בקמפיין נתון, כדי לפתח סידרה שלמה של מודעות מעניינות, בולטות, ומעבירות את אותו מסר, מבלי לשעמם .

 

בלוגיקה של הקצנת תוצאה, המודגמת כאן בשתי מודעות שונות מאותו קמפיין, מראים תוצאה מוקצנת מאוד של תועלת הנובעת מהמוצר.

 

במודעה העליונה, נהג של מכסחת דשא אימתנית לוטש עיניים בבחורה הלבושה בשימלה של Wallis, ואינו שם לב לכך שהוא עומד לדרוס מישהו ששוכב וקורא ספר על הדשא לפניו. אכן הקצנה של המסר הפרסומי: Wallis - Dress to Kill (בעברית - "שמלה הורסת"?). אגב, הספר שהאיש על הדשא קורא, למי שתהה, הוא Pulp Fiction...

 

במודעה השנייה, כרטיסן של רכבת תחתית הנכנסת למנהרה עומד לאבד את ראשו, בגלל שהוא מרותק לאשה אחרת הלבושה ב- Wallis. באופן דומה, במודעות אחרות בסידרה, גברים נוספים עומדים לאבד את ראשם כתוצאה מהבגדים של Wallis (לדוגמא - גרונו של גבר עומד להחתך ע"י גלב המגלח אותו תוך בהייה באשה עם שימלת Wallis שעוברת לפני חלונו). השילוב של הקצנה גרוטסקית ועיקביות בקמפיין, מאפשר להעביר ביעילות מסר חד, תרתי משמע...

 


מופק ע"י ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

להרשמה לעלון "לזוז" - לחץ כאן.
להסרתכם מרשימת התפוצה לחצו כאן.