If you can't read this, an online version is available here

מגזין לזוז למנהלים

מופק על ידי ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

   | גיליון מספר 30 |

שלום!

אנו שמחים לשלוח אליכם את הגיליון החדש של לזוז.
העלון נשלח כשרות חינם לאלפי בכירים במשק הישראלי,
מתפרסם אחת לחודש עם מדורים מתחלפים, ואינו מכיל פרסומות.

השתדלנו לקצר, מתוך הנחה שזמנכם יקר והמלאכה מרובה.
למעוניינים בהרחבות הוספנו קישורים למאמרים ולמידע רלוונטי.
אנו מקווים כי תמצאו את העלון שימושי. נשמח לקבל תגובות והצעות .

קריאה מהנה!
ארי מנור, מנכ"ל ZOOZ


התמקדות

על פיתוח אסטרטגי הלכה למעשה

אסטרטגיה או טקטיקה?

מה קודם למה - האסטרטגיה או הטקטיקה? לרוב מקובל שראשית יש לגבש אסטרטגיה. כלומר - להתחיל "מלמעלה למטה". להגדיר תחילה מי הלקוחות בהם נתמקד (האם נישה או שוק המוני?), מה הבידול שננסה ליצור מולם (האם ערך מוסף כלשהו או מחיר נמוך?), איך נשיג בעקביות יתרון תחרותי מול המתחרים (האם למשל בזכות טכנולוגיה, מיתוג או הסכמי הפצה בלעדיים?), מהו ה-DNA הארגוני שלנו (מה החזון שלנו, מה הערכים שלנו), וכו'. ואז, לאחר שגיבשנו האסטרטגיה העסקית והשיווקית, וכתבנו תוכנית אסטרטגית למספר שנים - נוכל לתכנן את היעדים לשנה הקרובה, ולפתח טקטיקות ספציפיות על מנת לעמוד בהן.

לדוגמא, חברת סלולר המגבשת אסטרטגיה יכולה לבחור להתמקד בלקוחות עסקיים באירופה (נישה), להציע להם מחירים ללא תחרות (אסטרטגיית מחיר נמוך), להשיג זאת בעקביות תוך שימוש בטכנולוגיות VoIP (יתרון טכנולוגי, שיושג למשל תוך הסכמי שת"פ עם חברת skype), ובעזרת החזון "נייד זול יותר מקווי". לאחר כתיבת התוכנית האסטרטגית, יוצבו יעדים שונים לשנה הקרובה. ואם לדוגמא, הוחלט שיש להגיע ל-100,000 מנויים בגרמניה בשנה הקרובה, יהיה צורך כעת לגבש טקטיקות ספציפיות (= דרכי פעולה) איך להגיע ליעד זה. לדוגמא - לפנות תחילה דווקא לבעלים פרטיים של ארגונים קטנים בגרמניה (שכל הוצאה בעסק שלהם יוצאת מבחינתם "מהכיס שלהם"), או לפתח מָחְשֶבון שיראה ללקוחות פוטנציאליים כמה יחסכו אם יהפכו ללקוחות של חברת הסלולר החדשה.

 

אבל, למרות שמקובל להגיע מהאסטרטגיה לטקטיקה - קיימת בהחלט גם אפשרות הפוכה! כלומר - לאתר טקטיקה מנצחת - ולהכפיף את האסטרטגיה אליה. דוגמא קלאסית לכך היא פיצה Domino's, שכיום מונה 8,400 סניפים והכנסותיה היו 5.1 מיליארד דולר ב-2006. לדברי המייסד, טום מונגן, דומינו'ס צמחה לא בזכות פיצה יותר טובה, אלא בזכות רעיון טקטי שהוא פיתח עוד בשנת 1965, כשהיו ברשת דומינו'ס 3 סניפים בלבד. הרעיון היה פשוט: "להגיע תוך חצי שעה ללקוח, באחריות". טום פיתח אסטרטגיה כוללת שתתמוך ברעיון שלו. כך למשל - על מנת לשפר יעילות ומהירות - נקבע מגוון מוצרים מצומצם מאוד (2 גדלי פיצות, 6 סוגי תוספות בלבד, ורק משקה אחד - קוקה-קולה). כמו כן, המרחק בין שני סניפים סמוכים הוכתב מהצורך להגיע לבית הלקוח תוך 12 דקות בלבד. בנוסף, טכנולוגיות האפייה שוכללו על מנת שניתן יהיה לאפות פיצה לפי הזמנת הלקוח תוך 10 דקות בלבד. הסתבר גם שהלקוחות האולטימטיביים הינם סטודנטים רעבים הגרים במעונות (וסניפים חדשים נפתחו לפיכך בצמוד לאוניברסיטאות). כלומר - הטקטיקה של דומינו'ס הכתיבה את האסטרטגיה: את הלקוחות בהם יש להתמקד (סטודנטים), את הבידול (משלוחי-פיצה מהירים), את הטכנולוגיות להאצת מהירות המשלוח ולביצור היתרון התחרותי, ואת הערכים הארגוניים (זריזות, מהירות, יעילות).

 

להלן מספר דוגמאות נוספות לחברות,מוצרים ושירותים שהתחילו מרעיון טקטי משובח שהפך למנוע הצמיחה שלהם, והוביל בהמשך לפיתוח של אסטרטגיה שלמה סביבו:

  1. רשת הפיצריות Little Caesar - המספקת תמיד (אך ורק) "שתי פיצות במחיר אחת"
  2. רשת חנויות הנוחות 7-11 - הפתוחה משבע בבוקר עד 11 בלילה
  3. FedEx - משלוח מהיום למחר (מכל מקום לכל מקום)
  4. Surf - אבקת כביסה עם כפליים חומרי בישום בהשוואה למתחרים
  5. Google - מנוע חיפוש המדרג רלוונטיות של תוכן בהתאם לכמות הקישורים המפנים אליו

המסקנה מכל אלה היא שלעיתים טקטיקה מעולה יכולה לשמש השראה לאסטרטגיה כולה. לכן, משתלם מאוד להיות קרוב "לשטח", לפקוח עיניים, ולבדוק איזה שינויים טקטיים "פשוטים" יכולים לעורר ביקוש גדול אצל הלקוחות. מבצעים תמידיים? שעות פתיחה ארוכות יותר? שרות מהיר יותר? ריח מחוזק? מינוף הפניות של לקוחות? אם מצאתם משהו מעניין, שמשנה את כללי המשחק המקובלים - יכול להיות שתוכלו לפתח סביבו אסטרטגיה שלמה. לפעמים, חשיבה "מלמטה למעלה" יכולה להיות המפתח להצלחה שלכם!



עתידנות

רעיונות לחידושים שטרם קרו

רעיונות לחידושים במכונת כביסה

החידושים להלן פותחו בעזרת כלי חשיבה שונים, וטרם קיימים (למיטב ידיעתנו):

1. מכונת כביסה עם שני תאים ושתי מערכות מים נפרדות (להפרדה בין כביסה רגילה וצבעונית)

2. מכונת כביסה שקופה (רואים את מצב הכביסה מכל זווית)

3. מכונת כביסה פינתית - נראית כמו משולש ישר-זווית מלמעלה (חוסכת מקום, ונוח לראות מה קורה
    בה כי החזית נמצאת באלכסון של המשולש, ופונה למרכז החדר)

4. מכונת כביסה עם תא נפרד לכביסה עדינה (ששומר עליה, ומאפשר להוציא אותה לפני סחיטה)

5. מכונת כביסה עם דיספנסרים לנוזל כביסה ולמרכך כביסה (נוח - שופכים לתוכם את בקבוקי
   הנוזלים, ובכל כביסה משתחררת כמות רצויה בהתאם לתוכנית הכביסה)

6. מכונת כביסה שהחלון שלה מהווה זכוכית מגדלת (מאפשר לראות את מצב הכביסה בהגדלה) 

7. מכונת כביסה עם סל כביסה מובנה ונשלף בראשה (ממילא תמיד מניחים על מכונת הכביסה) 

8. מכונת כביסה שמיכל הכביסה שלה הוא גם סל כביסה נשלף (לוקחים את הכול יחד, למתקן הייבוש)  

 


התייעלות

טיפ לניהול אפקטיבי

פורום עמיתים

רוצים לעזור לעובדים שלכם להתפתח? ללמוד? להתגבש? לתרום זה לזה? אבל אין לכם זמן או משאבים מתאימים? מה דעתכם להאציל סמכויות - ולאפשר לעובדים לבצע זאת בכוחות עצמם, תוך למידה הדדית?

 

קחו למשל קבוצה של מנהלי מותג. קיבעו להם מועד קבוע, למשל יום ראשון הראשון בכל חודש, בו הם יתכנסו לשלוש שעות בפורום מנהלי-מותג. הגדירו מראש "פינות הגשה" קבועות בפורום, בדומה לפינות שקיימות בתוכניות טלוויזיה, אך עם תכנים רלוונטיים לעבודה. לדוגמא:

1. משתתף ראשון יציג מצגת PowerPoint שפיתח (למשל - לצורך מכירות), והאחרים יתנו לו משוב

2. משתתף שני יסתייע במשתתפים על מנת לאסוף רעיונות ליחסי-ציבור יצירתיים בנוגע למותג שלו

3. משתתף שלישי יציג קמפיין פרסומי חדש, ויאסוף תגובות והצעות שיפור מעמיתיו

4. משתתף רביעי יעביר לכולם סקירה של ספר מקצועי שהוא קרא

5. משתתף חמישי ינחה סיעור מוחות במטרה להעלות רעיונות לחידושים במוצר שלו

6. כל המשתתפים יעלו בעיות ניהוליות שנתקלו בהם, ויקבלו מעמיתיהם המלצות לפתרון  

 

יש לתת זמן למשתתפים להכין את החלק שבאחריותם. במהלך הפורום חשוב להקפיד על זמן קבוע לכל "פינה" - לדוגמא - 30 דקות. בסוף כל פורום עמיתים יש להחליף מטלות, כך שכל משתתף יהיה אחראי לפינת הגשה אחרת בפורום הבא. מומלץ לרשום זאת על גבי טופס מתאים, שיחולק לכל המשתתפים בסיום הפורום. רצוי גם להטיל על אחד המשתתפים (למשל - המשתתף השישי) לסכם את הנלמד בפורום, ולהפיץ לכולם.

 

פורום עמיתים מסייע לא רק להשבחת הרמה המקצועית של העובדים, אלא גם הופך אותם לצוות מלוכד יותר: כל משתתף נחשף יותר לפעילויות של עמיתיו (למשל - לומד להכיר את המותגים שבאחריותם), ומתרגל לסייע להם ולהסתייע בהם באופן קבוע ולא רק במסגרת הפורום. בנוסף, מכיוון שכולם לומדים על פעילויות המשתתפים אחרים, הם יוכלו לחפות אחד על השני ולמלא מקום אחד של השני (אם הוא בחופש או עוזב) ביתר קלות.

 

תוכלו להסתייע בנו להקמת פורומים כאלה, ולליווי המפגשים הראשונים. ניתן אף לקיים קורס מקדים, בהנחייתנו, שייתן למשתתפים שיטות וכלים בתחומים בהם יידון הפורום. לדוגמא - קורס יצירתיות בניהול מותגים בו לומדים המשתתפים, בין היתר - כלים לפיתוח שיטתי של רעיונות לחידושים, ידיעות תקשורתיות, ופרסומות.  לפרטים - צרו קשר.

 

  • מידע על קורס יצירתיות בניהול מותגים: כאן (עמ' 23 בחוברת PDF)

מופק ע"י ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

להרשמה לעלון "לזוז" - לחץ כאן.
להסרתכם מרשימת התפוצה לחצו כאן.