If you can't read this, an online version is available here

מגזין לזוז למנהלים

מופק על ידי ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

   | גיליון מספר 28 |

שלום!

אנו שמחים לשלוח אליכם את הגיליון החדש של לזוז.
העלון נשלח כשרות חינם לאלפי בכירים במשק הישראלי,
מתפרסם אחת לחודש עם מדורים מתחלפים, ואינו מכיל פרסומות.

השתדלנו לקצר, מתוך הנחה שזמנכם יקר והמלאכה מרובה.
למעוניינים בהרחבות הוספנו קישורים למאמרים ולמידע רלוונטי.
אנו מקווים כי תמצאו את העלון שימושי. נשמח לקבל תגובות והצעות.

 

קריאה מהנה!
ארי מנור, מנכ"ל ZOOZ

התחדשות

שיטות וכלים לניהול תהליכי החדשנות

עקרון העולם הסגור

מהן המצאות? רעיונות שמפתיעים את המתחרים ואת הלקוחות. רעיונות שגורמים להם להגיד: "איך לא חשבנו על זה קודם?". ועל מנת שרעיונות באמת יפתיעו בגלל שלא חשבו עליהם קודם, הם חייבים להיות מחוברים למציאות הקיימת, לעולם הקיים של המוצר, השרות או הטכנולוגיה. במילים אחרות - להיות "מתחת לאף".

 

מכאן נובע העקרון החשוב ביותר של חשיבה המצאתית - עקרון העולם הסגור. על פי עקרון זה, כשרוצים להמציא, לחדש ולהפתיע, נקודת המוצא צריכה להיות מיפוי של העולם הסגור - אוסף המרכיבים המצויים כבר כיום "מתחת לאף", במוצר, בשרות או בטכנולוגיה בה אנו מתמקדים, ובסביבה הקרובה (והטבעית) שלהם. חשוב להדגיש שעקרון העולם הסגור סותר את ההנחה הרווחת - לפיה יש לבצע גירוי אקראי (בעזרת דברים מחוץ לעולם הסגור) על מנת להגיע לפתרונות יצירתיים.

 

לדוגמא - על מנת לפתח מדפסות חדשות - עדיף - על פי עקרון העולם הסגור - להתמקד במרכיבי המדפסת (מדפסת, מגירה לניירות, טונר, וכו'...) ובמרכיבים בסביבה הקרובה למדפסת (נייר, שולחן, יד, עין, מחשב...). אין צורך או טעם להתמקד בדברים המצויים מחוץ לעולם הסגור (ינשופים, בריכות שחייה, ומכוניות, בין היתר...). גירוי אקראי אולי נשמע כמו משהו מלהיב (בואו נתמקד בבריכה, ונראה איזה רעיונות לחידושים במדפסת יצוצו לנו),  אבל בפועל מדובר בתהליך חשיבה לא יעיל, שימנע מאיתנו להגיע במהירות ובאופן ממצה לפתרונות טובים וישימים.

 

לכן, בעת חשיבה על פתרון בעיות או על פיתוח חידושים יש להתמקד במרכיבים הטבעיים הנמצאים בעולם הסגור. דווקא מהם "תבוא הישועה". בעזרת שינויים שנבצע בהם ניתן להוליד את רוב ההמצאות העתידיות. הצעד הראשון בחשיבה המצאתית הינו למפות את המרכיבים שקיימים בעולם הסגור (לדוגמא - במוצר ובסביבתו הקרובה), ואת המשתנים העיקריים הקשורים למרכיבים אלה. לאחר- מכן ניתן לבצע שינויים שיטתיים במרכיבים ובמשתנים שמופו, בעזרת כלי חשיבה שונים  - כפי שמפורט להלן.


פיתוח חידושים בעזרת העולם הסגור:

1. בשלב הראשון בוחרים מוצר, שרות או תהליך.

2. בשלב השני רושמים את המרכיבים הפנימיים (שנמצאים בשליטת היצרן). על מרכיבים אלה ניתן להפעיל מגוון כלי חשיבה המצאתית, וביניהם: החסרה, איחוד, הכפלה וחלוקה. ניתן גם להפעיל עליהם כלי SCAMPER שונים, כגון Rearrange.

3. בשלב השלישי רושמים את מרכיבי הסביבה (שאינם תלויים ביצרן, אך מצויים באופן טבעי ליד המוצר, בסביבתו הטבעית). על מרכיבים אלה ניתן להפעיל התאמה לסביבה, ולנצלם גם לצורך הפעלת כלי חשיבה נוספים, כגון איחוד או Substitute.

4. בשלב הרביעי רושמים את המשתנים החשובים של המרכיבים הפנימיים והחיצוניים שנמנו קודם לכן. על משתנים אלה ניתן להפעיל, בין היתר, את כלי החשיבה הוספת ממד ו-Modify.

 


תזוזה

מה חדש אצלנו ב-ZOOZ

מעגלי-עסקים ללקוחות שלכם

ZOOZon, מחלקת העסקים הקטנים של ZOOZ, מאפשרת כעת לארגונים גדולים המשרתים לקוחות עסקיים קטנים יותר (B2B) להציע להם שרות חדש, שיגביר מאוד את הנאמנות של לקוחות אלה. מדובר בשיתוף-פעולה במסגרתו הארגונים הגדולים מסבסדים ו/או מארחים מעגלי-עסקים שמנחה ZOOZon. בכל מעגל-עסקים לומדים 10-12 בעלי-עסקים קטנים איך לשפר את העסק שלהם בחמישה תחומים (חזון, ניהול עובדים, שרות לקוחות, תקשורת שיווקית, כספים). הלימוד כולל 5 סדנאות קצרות (בנות 3-4 שעות כ"א), ויישום הנלמד בשטח.

 

פירוט על מעגלי-עסקים מופיע כאן. להלן גם מספר דוגמאות ליישום של השרות החדש:

  • חברת תרופות יכולה להציע מעגלי-עסקים לבעלי בתי-מרקחת (ובנפרד לרופאים פרטיים...)
  • חברת תקשורת יכולה להציע מעגלי-עסקים ללקוחות עסקיים קטנים ובינוניים.
  • איגוד של עצמאים (אומנים/טכנאים/מוסכים/עורכי-דין...) יכול להציע מעגלי-עסקים לחבריו
  • מרכז פרישה של גוף גדול יכול להציע מעגלי-עסקים לעובדים פורשים הפותחים עסק עצמאי

 

  • לתיאום מעגלי-עסקים עבור הלקוחות שלכם: צרו קשר.

חשיפה

פרסומת יצירתית והלוגיקה שמאחוריה

שימוש במרכיבי סביבה III

 

פרסום חכם יכול לנצל מרכיבי-סביבה קיימים, כפי שראינו בטור זה בעבר כאן וגם כאן. למעשה, מדובר בשימוש במרכיבים שקיימים ממילא בעולם הסגור (ראה מדור התחדשות בעלון זה), על מנת להמחיש את המסר הפרסומי. במודעה שלפנינו, נעשה שימוש מבריק בעשן הנפלט מהאגזוז של האוטובוסים, על מנת להמחיש את הצורך להיגמל מעישון. בדרך זו, הפתרון המוצע - Nicotinell - מדבקות הניקוטין של חברת Novartis, מוצג בצורה מאוד ברורה ומשכנעת. וכרגיל בפרסום משובח, אין צורך להכביר במילים - הכותרת "מוכנים להיגמל?" (Ready to quit) מספיקה.

 

אגב - שימו לב לדרך בה חורגת המודעה מהמסגרת הרגילה של שלט הפרסומת המצוי בגב האוטובוס. על מנת שהאגזוז ישתלב בדיוק בפה של המעשן, היה צורך לצייר על גב האוטובוס. לא בטוח שהיה קל לשכנע את חברת האוטובוסים לעשות זאת, מה עוד שהקמפיין למעשה ממחיש שאוטובוסים תורמים לזיהום הסביבה. שימוש במרכיבי סביבה בפרסומת מחייב לא רק ביצוע מוקפד, אלא גם להתגבר על הקשיים הנובעים מרעיון יצירתי באמת. אפשר להצדיע למשרד הפרסום של Novartis שהצליח לעשות זאת.
 

 


מופק ע"י ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

להרשמה לעלון "לזוז" - לחץ כאן.
להסרתכם מרשימת התפוצה לחצו כאן.