תמונת אווירה

יצירת קשר

נשמח לעמוד לרשותכם גם בדרכים הבאות: מייל: [email protected] טלפון: 09-9585085 פקס: 09-9582665
כתובת: זוז שיווק בע"מ,
מוהליבר 1/58 הרצליה 46328

האם אני בטלן?

מהי בטלנות? מדוע מנוחה גורמת לרגשות אשם? ואיך להפיק מעצמך יותר ביום עבודה?

התפרסם במעריב, עמ' 72 במוסף סופשבוע, 09 למרץ 2007
מאת: גבי בר-חיים, כתבת מעריב

"הבטלנות היא מושג סובייקטיבי, כלומר מה שאדם מרגיש יחסית לסביבתו. לארגונים בארץ יש נטייה לצפות מהעובד לעשות 120%כל הזמן. כשהוא יורד ל-80%הוא מרגיש אשמה" אבי פירוז, מנהל תחום ייעוץ ופיתוח ארגוני, ZOOZ

השנה האחרונה היתה בהחלט שנתם של הבטלנים המקצועיים - סליחה, של טיפוסים הדוגלים בהורדת הילוך בקצב החיים. הזרז המרכזי לתופעה הוא תנועת ההאטה האירופית, שטוענת להפחתה בשעות העבודה ולהרחבת טווח שעות הפנאי ובאופן כללי מהווה ריאקציה לאורח החיים הקפיטליסטי, המבכר יצרנות על פני שקט נפשי. לאג'נדה תרמו גם ספרים רבים, כמו "אלוף בטלות" של טום הודג'קינסון, שהעניקו לבטלה נופך כמעט חתרני. לפיהם, אמנות עשיית נאדה הינה פרוצדורה המחייבת וירטואוזיות לא פחות מתחזוק קריירה מסחררת בננו-טכנולוגיה, או משהו כזה.

עד לאחרונה תחושת הערך העצמי של האדם בעולם המערבי הגיעה מהקריירה שלו, מסביר את המהפך המחשבתי הפסיכולוג הארגוני אבי פירוז. החוץ הכתיב את הפנים. תנועת ההאטה יצרה משהו הפוך: אתה חייב להבין מי אתה, מה אתה אוהב לעשות ומה גורם לך להרגיש טוב מחוץ לעבודה, ואז הפנים מכתיב את החוץ. אנשים הבינו שריבוי שעות עבודה לא מביא ליצרנות אלא לסטרס. חשב להבין שלאנשים כיום יש מוטיבציות אחרות בחיים, שאינן קריירה.

מה ההגדרה של בטלנות?

"זהו מושג סובייקטיבי, כלומר מה שאדם מרגיש יחסית לעצמו או לסביבה. יש טיפוסים נמרצים שעושים את עבודתם ואוהבים אתגרים, אבל מנגד ישנם אנשים שיש להם עוד מטרות. וישנם גם מקרי קיצון של אנשים שתפקודם מאוד נמוך והם לא מסוגלים בעקביות להשלים משימות".

אז בעצם אין בטלן אמפירי?

"לא. הבטלנות היא בדרך כלל סימפטום למשהו עמוק יותר. פגיעה ביצרנות יכולה להיות מכמה סיבות: חוסר מוטיבציה, חוסר הבנה של תפקיד או קשר לקוי בינו לבין האדם המצפה ממנו ליצרנות כמו בוס או בן זוג. בנוסף, היא יכולה לנבוע מהיעדר מטרה ברורה בחיים או מתנאים שלא מתאימים לאדם. יש גם אנשים שאין להם אמביציה לעשות דברים שלאחרים נראים פרקטיים בתכלית. במקרים כאלו, זה יכול להיות בהחלט סממן של דיכאון.

ומאיפה מגיעים רגשות האשם של האדם כשהוא מרשה לעצמו לנוח?

"הסופר אגו שלנו מותנה תרבותית. לארגונים בארץ יש נטיה לצפות מהעובדים לעשות 120 אחוז כל הזמן. זה נובע מחוסר הבנה ואמפתיה לעובד. אבל אדם לא יכול לעשות כל הזמן 120 אחוז וגם לא 100 אחוז. ואז, אם הוא יורד ל- 80 אחוז הוא מרגיש אשמה".

טיפים לסיום

כדי להפיק יותר בלי להפוך לעבד של מקום העבודה לפירוז יש כמה עצות:

  1. לתכנן דברים נכון, ולקחת חופש מדי פעם.
  2. זו לא בושה להודיע שפעמיים בשבוע אתה יוצא בארבע אחר הצהריים ולמחרת להגיע מוקדם כדי להשלים את השעות.
  3. הרבה אנשים מערבבים עבודה ובית - גולשים בעבודה, מדברים עם החבר'ה. המפתח הוא לאזן בין החיים הפרטיים לעבודה.
  4. נסה להגביל את עצמך בזמן לפעילות מסוימת, ובעיקר לדעת מתי לעשות משהו אחר.
  5. אנשים נתפסים כעצלנים כאשר הם נתקעים במשימה מסוימת. לכן, אם נתקעתם, קחו הפסקה. מחקרים מראים שכשהמוח עוסק בדברים אחרים קל יותר להתמודד עם קושי.


פיתוח מנהלים

מעוניינים בתכנית פיתוח מנהלים או בייעוץ ארגוני?
צרו איתנו קשר: 09-9585085, [email protected].