תמונת אווירה

יצירת קשר

נשמח לעמוד לרשותכם גם בדרכים הבאות: מייל: [email protected] טלפון: 09-9585085 פקס: 09-9582665
כתובת: זוז שיווק בע"מ,
מוהליבר 1/58 הרצליה 46328

חדשנות שיטתית בענף הטקסטיל

איך לארוג חלומות, לרקום צמיחה, ולתפור הצלחות שוב ושוב

התפרסם בביטאון ענף הטקסטיל והאופנה, אגודת הטקסטיל , פברואר 2008
מאת: ארי מנור, מנכ"ל ZOOZ

האם לחדשנות בתחום הטקסטיל מאפיינים ייחודיים משלה? ואיך ניתן להצטיין בתחום זה ולהפתיע את הלקוחות ואת המתחרים לאורך זמן? במאמר זה אשתף אתכם בתובנות ומסקנות שצברנו בנושאים אלה במהלך העבודה עם מגוון חברות וקווי מוצרים בענף הטקסטיל.


ZOOZ, החברה שאני מנהל, מספקת שרותי ייעוץ שיווקי וליווי שיווקי מזה כעשור. בתקופה זו סייענו לניהול תהליכי חדשנות שיטתיים בעשרות חברות וארגונים. בתחום הטקסטיל סייענו, בין היתר, למאמצי החדשנות של בגיר (חליפות מחויטות), גיבור-סברינה (הלבשה תחתונה), שילב (אופנת פעוטות), עופרטקס (מטליות ושטיחונים), בריל-דיוויס (בגדי עבודה), פולישק (רשתות הצללה) ואפילו משכן התכלת (חדשנות בטליתות!).

עזרנו ללקוחות אלה להגדיר כיווני חדשנות רצויים, לאתר מאות רעיונות לחידושים משמעותיים, לסנן רעיונות מובילים ולשלב אותם בקווי מוצרים חדשניים שהובילו לצמיחה משמעותית בהכנסות. המאמר מפרט מה למדנו עד כה. אני תקווה שהוא יסייע גם לכם להתחדש שוב ושוב, שנה אחר שנה.

חדשנות עונתית

מוצרי טקסטיל רבים הינם מוצרי אופנה לכל דבר ועניין – חולצות, מכנסיים, חליפות, כובעים, תיקים, וכיוצא בזה. מוצרים אלה משווקים בקולקציות עונתיות, המתחלפות בהתאם לעונות (סוג, עובי ותכונות הבד), ובהתאם לטרנדים קצרי מועד (גזרות, צבעים, הדפסים, מרקמים, שילובי חומרים, שילוב של אביזרים, וכו'). בנוסף, גם יצרנים של מוצרי טקסטיל שאינם מתחום ההלבשה נוטים להפוך אותם לעונתיים ולשווק אותם בקולקציות, על מנת להגביר צריכה. לדוגמא – וילונות, מרבדים, סדינים, כיסויי מיטה, מפות שולחן, מגבות, וכיוצא בזה.

פיתוח של שתיים עד ארבע קולקציות בכל שנה אכן גורם ללקוחות להתפתות ולרכוש עוד מוצרים – לכבוד החגים, לכבוד העונה, ומתוך רצון להיות עדכני ואופנתי. מצד שני, התחלופה הגדולה של קולקציות מוצרי טקסטיל מחייבת את היצרן להצטיין בתפעול, לצפות ביקושים, להפטר ממלאים ישנים במהירות ובריווחיות נמוכה (ולעיתים במחירי עלות או במחירי הפסד), ובאופן כללי מכניסה את ענף הטקסטיל כולו לתזזית.

חדשנות ארוכת-טווח

אינני מומחה לאופנה, ולכן לא על חדשנות אופנתית וקצרת טווח אכתוב כאן. באיזה חדשנות נעסוק, אם כך? בחדשנות מסוג אחר. חדשנות המאפשרת למכור מוצרי טקסטיל לאורך זמן, שנה אחר שנה. חדשנות שאינה תלוית אופנה או טרנד קצר מועד. חדשנות היכולה למשוך לקוחות וליצור ביקושים לטווח הרחוק. חדשנות המולידה בדים חדשים, קטגוריות מוצרים חדשות, ומגוון חידושים פונקציונאליים – בזכותם ניתן למכור קו מוצרי טקסטיל במשך 5 שנים ואף יותר.

אגב - מטבע הדברים - גם בדים חדשים, קטגוריות חדשות ושימושיות חדשה זוכים במשך הזמן לקולקציות אופנתיות משלהן, בקצב תזזיתי כמו זה של ענף הטקסטיל כולו. ועדיין, החדשנות ארוכת הטווח מצליחה לחצות עונות ושנים רבות, ולתרום רבות לשורת הרווחים. בחדשנות זו נתמקד במאמר זה.

דוגמאות לחדשנות ארוכת-טווח

הנה מספר דוגמאות לחדשנות ארוכת טווח במוצרי טקסטיל:

  • מוצרים חדשים (בעת המצאתם): חזייה, מכנסי ג'ינס, גרביונים, וכו'
  • בדים חדשים: Lycra, Gore-Tex, Microfiber, וכו'
  • זרות חדשניות: טוגה (ביוון העתיקה), סטרפלס, low cut jeans, וכו'
  • עיבודים חדשניים: pre washed, בד דוחה כתמים, וכו'
  • התאמות פונקציונליות: חזיית PushUp, בד מנדף זיעה, וכו'

כפי שתשימו לב, היצרנים שהמציאו את הרעיונות האלה במקור, או שהשכילו לשווק אותם לראשונה להמונים בהצלחה (עניין של תזמון), זכו לתמלוגים נאים במשך שנים ארוכות.לדוגמא,חברת Levi’s נהנתה יותר ממאה שנים מהמצאת הג'ינס ע"י מר לוי שטראוס בשנת 1873. דוגמא נוספת - החזייה הראשונה כפי שאנו מכירים אותה כיום, הומצאה אמנם על ידי מארי פלפס ג'ייקוב בשנת 1913, אך הפכה לפריט לבוש מקובל רק באמצע המאה ה-20, כשחברת Triumph וחברות נוספות השכילו לשווק חזיות להמוני נשים ולצמוח בעזרתן.

תהליכי חדשנות שיטתיים המובילים לחדשנות ארוכת-טווח

האם ניתן לפתח רעיונות כאלה באופן שיטתי? מסתבר שכן. על מנת לעשות זאת, עליכם להקים וליישם תהליך של חדשנות מתמדת. עשו זאת באופן הבא:

  • החליטו על מחויבות לנושא: חדשנות ארוכת טווח מחייבת השקעה מהותית. נדרשים משאבים כספיים (למשל לבדיקת רעיונות, ליישום שלהם, ולהשקה מוצלחת), ומשאבי זמן וכוח אדם משמעותיים. בכל הארגונים להם סייענו, המנכ"ל היה מעורב באופן ישיר בפעילות החדשנות. בלי זה – אין טעם להתחיל.

  • כנסו צוותי חשיבה: מעצב, מוכשר ככל שיהיה, לא יספיק. נדרש פאנל רב-תחומי רחב, על מנת להגיע ללמגוןן רחב מספיק של רעיונות מעניינים. ההרכב האופטימלי הוא 8-12 אנשים, שבאים ממחלקות שונות בארגון (שיווק, עיצוב, ייצור, תפעול, פיתוח בדים, וכו').

  • השתמשו בכלי חשיבה: קיים מגוון רחב של כלי חשיבה – וחשוב להסתייע בהם. בין היתר ניתן להשתמש בכלי SCAMPER, בכלי חשיבה המצאתית, ובכלים של דה-בונו. מאמרים מפורטים על כלים אלה מופיעים במאגר החדשנות באתר שלנו (www.zooz.co.il) ובעלון לזוז אליו ניתן להירשם בחינם.
    • כלי פורה במיוחד, שהוביל לעשרות רעיונות מעשיים נקרא "התאמה לסביבה", ומשפר את טיב המגע בין המוצר למרכיבים בסביבתו הקרובה.
    • בעזרת כלי זה, למשל, פותחו בבגיר ציפוי פנימי מניילון לכיס בו מחזיקים את העט (למניעת כתמי דיו מביכים) ותפרים הזוהרים באור UV (לאנשי עסקים שהולכים ישר אחרי העבודה לבילוי בדיסקוטק).
    • לפירוט ראו מאמר על התאמה לסביבה.

  • סננו את הרעיונות שפיתחתם: את הסינון מבצעים בועדת חדשנות - צוות בינתחומי מצומצם יותר, המונה כ-5 מנהלים. יש להגדיר קריטריונים לרעיון מוצלח (ישימות, צפי הכנסות ורווחיות, התאמה לאסטרטגיה ועוד) ולסנן את כלל הרעיונות בהתאם. את הרעיונות שאהבתם חיוני לבדוק גם מול השוק. זה יחסוך הרבה עוגמת נפש ובזבוזים מיותרים בהמשך. עשו זאת בעזרת סקר שוק הנקרא קונספט טסטינג. זיכרו לא מדובר ברעיון לעונה אחת, ולכן חשוב לבדוק בקפידה את הענות הלקוחות עוד לפני שהולכים להשקיע בו, לפתח ולהשיק אותו.

  • השיקו מעט רעיונות חדשניים: במקום להראות לקניינים עשרות רעיונות לחידושים, כפי שאתם רגילים לגבי קולקציות עונתיות, עדיף לתמוך במלוא הכוח והמשאבים ברעיון אחד או שניים טובים בכל פעם. ויסות הוא שם המשחק. חבל "לשרוף" בבת אחת את הרעיונות המובילים שכה טרחתם בפיתוחם. שחררו אותם לאט. השקיעו הרבה במסחור ושיווק של מעט רעיונות טובים. כך תוכלו לרכז מאמצים, ולקצור את הפירות לשנים רבות.

  • שימרו על זכויות היוצרים שלכם: גם אם אתם קבלני משנה עבור מותג עולמי, או מפתחים מותג פרטי לרשת בינלאומית, החידוש עדיין יכול להיות משוייך לכם. תנו שמות מסחריים לבד החדש או לפתרון החדש שפיתחתם. דירשו ששמות אלה יופיעו על גבי תוויות המוצר. LycrA שייכת ל-DuPont וממותגת כך בכל מקום – לרבות בתוויות על גבי הג'ינסים של Lee Cooper והתחתונים של La Perla. ההמצאות של בגיר ממותגות גם כשהם חלק מקו המפותח עבור Marks & Spencer או Target. למשל - החליפות הגמישות והנושמות שלהם הרשומות כ- ®AeriFlex FLEXGIR™. קחו עורך דין טוב שיעזור לכם בזה, או עדיף – העסיקו אחד אצלכם בארגון.

  • היפכו את החדשנות להרגל קבוע: בנק הרעיונות צריך להיות מנוהל ומקודם באופן שוטף. ועדת החדשנות צריכה להתכנס לפחות פעם בחודש. בנוסף, עודדו עובדים להביא רעיונות נוספים, ותגמלו אותם על כך. חדשנות היא לא סיסמא על קיר – היא מחייבת מאמץ מתמיד. גם אם הצלחתם לחדש, המתחרים שלכם ימהרו לחקות אתכם. לכן, במקום לנוח על זרי התהילה, אתם צריכים להתקדם הלאה, כל הזמן.

קצת עזרה לא תזיק

קיימת תוכנית ממשלתית בשם תוכנית ניצוץ, המסבסדת תהליכי ייעוץ בתחום החדשנות. כל הלקוחות שהזכרתי בפתיחת המאמר נהנו מתוכנית זו, בליווי שלנו. תהליכי ייעוץ וליווי טיפוסיים במסגרת ניצוץ נמשכים שבעה ימים, מתקיימים אחת לשבועיים וכוללים פיתוח של בנק רעיונות בצוות חשיבה וסינון וקידום של הרעיונות שהתקבלו במסגרת ועדת חדשנות. תהליך כזה מכסה לרוב חדשנות בשני קווי מוצרים שונים (לדוגמא: מחטבים ובגדי Active בגיבור-סברינה).

שני התהליכים שתוארו כאן נהנים מסבסוד ממשלתי, במסגרת תוכנית ניצוץ. מדובר בסבסוד של כ-70% לחברות בנות 10-100 עובדים, ושל כ-50% לחברות בנות 100-500 עובדים. נשמח לסייע לכם בהכוונה לתוכנית ניצוץ. לפרטים נוספים ניתן לכתוב אלי ישירות למייל [email protected], או להתקשר אלינו למשרד : 09-9585085.

ואגב - אם אתם מעצבי טקסטיל עצמאיים תוכנית ניצוץ אינה מתאימה לכם (מכיוון שהיא מיועדת לחברות בנות לפחות 10 עובדים). תוכלו לקבל סבסוד בנושאי חדשנות, שיווק וניהול העסק שלכם , במסגרת מעגלי עסקים שאנו מארגנים ואגודת הטקסטיל מסבסדת. לפרטים פנו אלינו למשרד, או לאגודת הטקסטיל.

לסיום - אני מאחל לכולכם שתשכילו לצאת לרגע מהשוטף, מהצורך הבוער להעמיד קולקציה עונתית חדשה, ושתעלו על מסלול החדשנות ארוכת הטווח. כך תצליחו ליצור יתרון תחרותי מובהק - לשנים רבות ולא רק לעונה הקרובה.

חדשנות שיטתית

מעוניינים בתהליכי חדשנות שיטתית בארגון שלכם?
צרו איתנו קשר: 09-9585085, [email protected].